Nogometni klub Abeceda Zara Dental Centar (NK Abeceda ZDC) je nogometni klub iz Murviceopćina PoličnikZadarska županija.
NK Abeceda ZDC se natječe u 1. ŽNL Zadarskoj, ligi petog stupnja hrvatskog nogometnog prvenstva.


POČETCI

NK "Abeceda ZDC" je nastala iz športske škole DSR Abeceda Sporta ABC, osnovane 2014. godine u Murvici, za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, te je također djelovala u okolnim mjestima kao što su Murvica i Poličnik. 2017. godine dolazi do službenog osnutka NK "Abeceda sporta", sa sjedištem u Murvici (naselje sjeverno od Zadra), u to vrijeme u Murvici aktivno igra još jedan klub NK Murvica koji se nakon nekog vremena gasi te ostaje samo NK Abeceda kao klub iz Murvice


SPORTSKA SURADNJA SA HNK HAJDUK SPLIT

HNK Hajduk je 2020. godine potpisao je ugovor o poslovno-sportskoj suradnji s nogometnim klubom Abeceda ZDC. Svečanost je održana u Zadru, a ugovor su potpisali voditelj Akademije HNK Hajduk "Luka Kaliterna" Boro Primorac te predsjednik NK Abeceda ZDC Ante Dokoza. 

NK Abeceda ZDC se pozicionirao kao nositelj kvalitete u radu s najmlađim kategorijama u Zadarskoj županiji s visoko educiranim trenerskim kadrom i kvalitetnim menadžmentom. HNK Hajduk prepoznao je NK Abeceda ZDC kao idealnog partnera za identifikaciju talentiranih igrača kao i za razvoj trenerske struke kroz edukativna predavanja. NK Abeceda ZDC kao i ostali klubovi partneri će provoditi zacrtane kriterije koji se odnose na stil i metodu razvoja mladih nogometaša, edukaciju struke i privlačenje najboljih talenata iz Zadra kojima će klub partner služiti kao platforma za dolazak na Poljud. 


POKRETANJE SENIORSKOG POGONA

U sezoni 2020./2021. NK Abeceda ZDC oformio je seniorski pogon gdje je većina igrača proizašla iz naše škole nogometa. U prvoj povijesnoj sezoni naši seniori osvojili su naslov 2. ŽNL te se plasirali u 1. ŽNL. U debitantskoj sezoni 1. ŽNL završili su na 12. mjestu tablice te osigurali ostanak u ligi što je bio primarni cilj.


POČETAK IZGRADNJE VLASTITOG NOGOMETNOG KAMPA

U ljeto 2020. godine NK Abeceda ZDC u Murvici uz Jadransku magistralu započela je izgradnju vlastitog nogometnog kampa. U prvoj fazi izgradnje napravljen je teren sa umjetnom travom dimenzija 60x44. U budućnosti klub planira uz taj već postojeći sagraditi veliki teren dimenzija 105x60 uz popratne sadržaje.

NK Abeceda ZDC