Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 




Svake godine, 18. studenog, u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sjećanje je to na jedan od najtragičnijih dana hrvatske povijesti, dan kada je nakon tromjesečne neprijateljske opsade, 1991. godine slomljen herojski otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru i kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine. Do tragičnog sloma obrane grada poginulo je 1624 osoba, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja. Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon što je Škabrnja opustošena, cijeli kraj je miniran i u potpunosti uništen.

Abecedina nogometna obitelj susjeća s obiteljima stradalih u Domovinskom ratu i izražava duboko žaljenje.